Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Moot Point - ποντικοφάρμακο (2011)

Οι “Moot Point” δημιουργήθηκαν το 1984 στην Θεσσαλονίκη με βάση τους, την περιοχή της Καλαμαριάς και συγκεκριμένα ένα ημιυπόγειο στην οδό Βησσαρίωνα, το οποίο αποτελούσε τη μουσική τους «γιάφκα». Ο Γιώργος Καλογεράκης (τύμπανα) μαζί με τον φίλο του Αγαμέμνων Μάρδα (μπάσο) βρήκαν τον Βασίλη Μέλφο (κιθάρα- φωνητικά) και ένα χρόνο αργότερα ήρθε να προστεθεί στην τριάδα η Λία Γιόκα (πλήκτρα – φωνητικά) για να πάρει η μπάντα την τελική της μορφή. Το συγκρότημα ακολούθησε την d.i.y. φιλοσοφία κυκλοφορώντας ανεξάρτητα 2 κασέτες Gonna Blast! Ya Fulla Lead (1986) και Moot Point Circus (1987).

25 χρόνια μετά, οι ηχογραφήσεις της πρώτης κασέτας των Moot Point θα βρουν τον δρόμο της επίσημης κυκλοφορίας, μέσα από την συνεργασία της Wipe Out Records και της B-otherSide Records, διαβαίνοντας αυτούσια, περήφανα και ηθικά δικαιωμένα τα μαύρα αυλάκια του βινυλίου. Όπως είπαμε πρόκειται για την επανακυκλοφορία της πρώτης κασέτας σε δίσκο, με καινούριο τίτλο αυτή τη φορά «Ποντικοφάρμακο» αλλά και με 5 τραγούδια λιγότερα από τα 22 της κασέτας [ήρεμο κενό, new scream, ασυνάρτητο, Tom, αμφισβητούμενο σημείο (σε πολυγωνική τροχιά)]. Η κυκλοφορία έχει γίνει σε περιορισμένη έκδοση από 240 αριθμημένα αντίτυπα τα οποία περιλαμβάνουν ένα ένθετο που περιέχει φωτογραφίες και υλικό της μπάντας καθώς και τους στίχους των τραγουδιών, με όλο το εικαστικό της μέρος δημιουργημένο από την Λία Γιόκα ειδικά για την έκδοση αυτή.

Όντας λυκειόπαιδα, η πρώτη τους δουλειά είναι επηρεασμένη από την καθημερινότητα τους με όλη την κοινωνική ευαισθησία που μπορούσε να εκφράσει ένας πιτσιρικάς, την αγανάκτηση, την καυστικότητα, την νεανική τρέλα αλλά και το χιούμορ που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των στίχων τους. «Η τηλεόραση παίζει βλακείες, δείχνει μια ιστορία της «Λάσσυ», άνθρωποι με φάτσες γελοίες το κεφάλι μου πάει να σπάσει, είναι όλα μπούρδες… ». Βέβαια δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και η προφορά της Λίας αναδεικνύοντας έντονα το άρωμα της Θεσσαλονίκης δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της μπάντας.

Η μουσική τους σίγουρα έχει το εφηβικό άρωμα της δεκαετίας του ’80 επηρεασμένη και από την punk rock σκηνή της προηγούμενης δεκαετίας (The Clash, The Sex Pistols), παντρεύοντάς την με τον σκληρό, ακατέργαστο garage ήχο, δίνοντας στον ακροατή την αίσθηση της πρόβας.

Ένα συγκρότημα σταθμός για την μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης που αδικήθηκε κατά τη γνώμη μου παραμένοντας στο περιθώριο. Βέβαια το πλήρωμα του χρόνου θα τους δικαιώσει με την κυκλοφορία του «Ποντικοφάρμακου». Ένα φάρμακο που στην ουσία δεν θεραπεύει, βρίσκοντας όμως γιατρειά στις μνήμες του παρελθόντος, στην παιδική μας «αθωότητα», στα όνειρα θερινής νυκτός που γίνονται πραγματικότητα αλλά και στα ίδια τα αυτιά μας που έχουν μολυνθεί από τα μουσικά σκουπιδαριά των τελευταίων χρόνων…

Κείμενο: seidis


Facebook: http://www.facebook.com/pages/Moot-Point-yeah/200735176632250


Tracklist:
A1. Ποντικοφάρμακο
A2. ± Άπειρο
A3. Aμφισβητούμενο Σημείο (Σ' Ελλειπτική Τροχιά)
A4. Τοκογλύφος
A5. Garage
A6. Οι Κατάσκοποι
A7. Έναρξις Tο Σεπτέμβριο
A8. Του Βασίλη
A9. James Bond
A10. Let's Go (Up The Ceiling)
B1. Κομπρεσέρ
B2. Δεν Καταλαβαίνω
B3. Γηράσκω Αεί Διδασκόμενος
B4. Ανάλυση
B5. Συνοικέσιο
B6. Ιατρικό Απόσπασμα
B7. Απλώς Έχω Κέφι

Download:ποντικοφράρμακο

Δεν υπάρχουν σχόλια: